Carnevale Di Venezia

Carnevale Di Venezia, som på svenska blir Karnevalen i Venedig, är en av de kändaste och mest besökta karnevalerna i världen. Festiviteten hålls årligen i Venedig, Italien. Det hela börjar cirka två veckor innan askonsdagen och slutar på den kristna fettisdagen. Denna festival är världskänd för dess detaljerade och pampiga masker. Karnevalen i Venedig har en lång historia och det sägs att den startades när Venedigs republik vann en seger mot patriarken Aquileia, Ulrico di Treven år 1162. När segern var bärgad samlades folket och dansade på torget San Marco.

Det var så allt började. Sedan dess har festivalen alltid funnits till. På 1700-talet användes denna festival också för att rädda den prestigefyllda bilden Venedig hade utgett sig för att vara i världen. Det var en känd festival under detta århundrande. År 1797 blev dock festivalen förbjuden av den heliga romerska kejsaren och senare av kejsaren i Österrike, Francis den andre. Att bära masker blev strängt förbjudet. Men efter en lång frånvaro återvände karnevalen äntligen 1979, då den italienska regeringen bestämde sig för att ta tillbaka Venedigs historia och kultur.

Användning utav masker

I den venetianska karnevalen så har masker alltid varit en viktig rekvisita. Venetianska masker kan vara gjorda utav läder, porslin eller utav den ursprungliga glasstekniken. Maskerna som man använde sig utav ifrån början hade en ganska enkel design, dekoration och hade oftast en symbolisk och praktisk funktion. Idag görs de flesta italienska masker genom applicering av gesso och guldblad, och är handmålade med naturliga fjädrar och pärlor till dekoration. Dessa äkta masker kan vara dyra i jämförelse med de masker som är lågkvalitativa och produceras främst utav amerikanska fabriker.

På Venedigs karneval så användes flera masker med distinkta stilar. Bland annat så fanns Bauta, som idag oftast är förgylld, men ursprungsvis var den enkel, vit och utformad för att täcka hela ansiktet. Masken tillåter bäraren att prata, äta och dricka utan att ta av den. The Colombina är en halv mask som enbart täcker bärarens ögon, näsa, och övre kinder. Oftast var de dekorerade med guld, silver, kristaller och fjädrar. Den hölls på plats utav ett band som de flesta masker.

Karnevalen idag

Carnevale Di VeneziaNär karnevalen tar plats i nutid så brukar där alltid finnas ett allmänt program som tar plats på gator och torg. För det mesta så är allt gratis och öppet för alla. För att kunna uppleva karnevalen på riktig bör du bära både mask och en kostym. Detta behöver inte alls vara dyrt, utan du kan hyra kostymer på plats. Under karneval anordnas det även många privata fester och maskeradbaler i Venedigs gamla palats. På dessa tillställningar brukad det råda hård klädkod, där kostym och mask är ett måste.

Människor ifrån hela världens länder reser till Venedig för att delta i stadens största fest och klä upp sig till tänderna. Karnevalen i Venedig packar stadens gator med utsmyckade kostymerade människor, färgstarka sevärdheter, lustans ljus och ett flertal spännande händelser. Besök denna vattenrika stad under februari för glamorösa kvällar. Gör dig förbered att bli förtrollad av alla traditioner samt prova på exklusiva karneval-godheter. Att vara med på karnevalen i Venedig kommer inte att göra dig besviken, utan ge dig en en-gång-i-livet upplevelse.